9 Mart 2013 Cumartesi

Kıyamet Günü, 2012





LO IMPOSIBLE
The Impossible
Kıyamet Günü


Yöneten: Juan Antonio Bayona
Tür: Dram, Tarih, Gerilim
Ülke: İspanya
Süre: 114 dk
Imdb: 7.6      Sinemalar: 7.0
Oyuncular: Naomi WattsEwan McGregorTom Holland, Geraldine Chaplin, Marta Etura



Nothing is more powerful than the human spirt.


  Kış tatili için Tayland'da sahil kenarındaki bir otele yerleşen Bennett ailesi, güneşin ve denizin tadını çıkarmaktadır. Maria ve Henry, üç erkek çocukları ile gece düzenlenen noel kutlamalarında eğlenceli bir gece geçirirler. Ertesi sabah  havuzda çocukları ile ilgilenen çift, etrafın sarsılması ile diğer herkesle birlikte buz kesilir. Bir kaç dakika sonra dev bir dalga otelin duvarları üzerinden üstlerine doğru gelmektedir. Cennet gibi olan tatil beldesinde bir kaç dakika içince cehennem yaşanmaya başlar.

  Tsunami filmin en başlarında gerçekleşiyor. Devamında ise aile fertlerinin bir araya gelmek ve hayatta kalmak için verdiği savaş anlatılıyor. Binlerce ölümün gözler önünde olduğu filmde içimizin burkulduğu bir çok sahne var. Üç erkek çocuktan, özellikle de en büyükleri Lucas'ı oynayan Tom Holland mükemmel bir performans sergilemiş. Özellikle hastanede yatanların yakınlarını bulmak için üstlendiği görevde kendisini hayranlıkla izledim. Baş rollerdeki Naomi Watts ve Ewan McGregor'a diyecek bir kelime bile bulamıyorum zaten.

  Kıyamet filmlerini sevmem, filmin adını yine ticari amaçlarla bu şekilde çevirmişler. Gerçi orjinal adının yerine de daha iyisinin gelebileceğini düşünüyorum. Filmde kesinlikle kıyametten bahsedilmediğini, yaşanmış gerçek bir doğal afetin anlatıldığını belirtmek isterim. Filmin başında belirtildiğine göre hikayesi de gerçek bir hikayeye dayanıyor. Afet filmlerini hiç seyretmem, aklıma bununla ilgili bir karşılaştırma gelmiyor bu sebeple. Ama net olan bir şey var, kumsal bölgesinin tsunamiden sonraki halini nasıl çekmişler, kesinlikle takdire şayan sahnelerdi.


 Bu tarz, pek çok insanın hayatını etkileyen hikayelerde sadece tek bir ailenin hikayesinin anlatılması hep eleştirilir. Bu filmin eleştirilerini okurken diğer dikkatimi çeken bir öğe de ırkçı yönüydü. İspanya ve Amerika'nın beraber çektiği bir filmde beyaz bir ailenin hikayesini izlemek şaşırtıcı bir bilgi olmasa gerek. Bunu itici bir yanını da göremiyorum ayrıca, negatif bir gönderme yapılmadığı sürece. Ve tarihten böyle bir kesiti tüm insanların dramını anlatacak şekilde çekerlerse bu belgesel olur, film değil. Bu bir ailenin kurtuluş hikayesi, Tayland'daki tsunami felaketinin belgeseli değil. İzlerken bu ayrıntıların da sizi rahatsız etmesine izin vermeyin diye belirtmek istedim. Son olarak izleyeceksiniz ağlamaya hazırlıklı olun diyeyim. İyi seyirler film severler.


İzlemek isteyenler buradan ulaşabilirler.

2 yorum: