14 Ağustos 2012 Salı

Gün Doğmadan, 1995

BEFORE SUNRISE
Gün Doğmadan
1995

Yöneten: Richard Linklater
Tür: Romantik
Ülke: Abd, Avusturya, İsviçre
Süre: 105 dk
Imdb:8.0     Sinemalar: 8.6
Oyuncular: Ethan Hawke, Julie Delpy




But then the morning comes, and we turn back into pumpkins, right? 
-Celine




  Bazı filmlerin sonunda yaşadığınız heyecanı ve bazı filmlerin sonunda yaşadığınız hayal kırıklığını düşünün. Filmin giriş ve gelişme kısmı tabii ki önemli ancak sonu dediğimizde biraz fazlasını bekleriz. Şaşırmasını, sevindirmesini, hayran bırakmasını ya da ağlatmasını. Ve hayal kırıklığına uğradığımız filmlerde (ki maalesef çok fazlalar) "Sonu keşke böyle değil de şöyle olsaydı!" deriz. Bir film düşleyin ki, sonu tamamen sizin hayal gücünüze bırakılmış, umutlu olmakta da, çıkmaza sürüklemek de sizin elinizde. İşte ben size o filmi anlatacağım.

  Jesse ve Celine,  Budapeşte-Viyana treninde bir çiftin kavgası ile tesadüfen tanışmış tatlı mı tatlı bir ikilidir. Jesse, trenden indikten bir gün sonra uçağa binecektir ve parası olmadığı için sokaklarda gezinecektir. Celine ise avare avare dolacaşağı gecede ona eşlik etmek istediğini söyler ve trenden birlikte inerler. Bir gün. Sadece bir günü kapsayan filmde, hayranlıkla izleyeceğiniz bir ikişkinin temelleri atılacaktır. Peki ya bu bir gün ile kalıp büyüsü bozulmamalı mıdır yoksa aralarındaki mesafeye rağmen birbirlerini bırakmayacaklar mıdır? 

  Film bittiğinde kafanızda soru işaretleriyle oturacağınız sandalyeden umarım bana kötü bir şey söylemezsiniz. İkinci bir film var canım. O kadar acımasız değiller. Kolay sıkılan biriyseniz, film sizin için fazla yavaş olabilir. Bu ikilinin düşünce tarzı ve kendilerini ifade edişlerini ancak biraz sabırlı olanlarımız sevgi ve  hayranlıkla izleyebilirler. Hepinize iyi seyirler...

2 yorum:

  1. en en merak ettiğim ve bi türlü izleyemediğim filmlerden biri bu. hatta ikisi :)

    YanıtlaSil
  2. Ben bu filme aşığım Mia kesinlikle öneriyorum. Aralarındaki sohbet film boyunca o kadar güzel ki defter çıkartıp not alasın geliyor. :)

    YanıtlaSil