10 Ağustos 2012 Cuma

Özgürlük Yolu, 2007

INTO THE WILD
Özgürlük Yolu 
2007

Yöneten: Sean Penn
Tür: Biyografi, Macera, Dram
Ülke: Abd
Süre: 142
Imdb: 8.2     Sinemalar: 7.8
Oyuncular: Emile Hirsch, Kristen Steward, Vince Vaughn, Catherine Keener...


I'm going to paraphrase Thoreau here... rather than love, than money, than faith, than fame, than fairness... give me truth.
Chris

  Okulunu mükemmel notlarla bitiren gözde öğrenci Christopher McCandless, mezun olduktan sonra hayatında köklü bir değişiklik yapmaya karar verir. Anne ve babasının arasındaki kökü çok öncelere dayanan problemler ailesine büyük bir hasar vermektedir. Evinde huzur yoktur. Gerçeklerden bahsedilmiyordur. Kuşkusuz sadece kendisi ve kız kardeşi için sürekli olarak oynanan mutlu aile uyarlamaları onu mutlu etmeye yetmiyordur.
  McCandless doğrularını 'ev' dediği yerde bulamayacağını anladığında yaşadığı yerden uzaklaşıp onu aramaya karar verir. İsmini Alexander Supertramp olarak değiştirir ve yola koyulur. Doğaya atıldığı zamansa tek hayali Alaska'ya ulaşmaktır. Bu gezi boyunca hiç bir yere 'ev' demeyecek, hiç bir şeyi sahiplenmeyecektir. Gezginimiz ormanlarda çadır kurar, otostop çeker, şehir değiştirir, nehirler geçer, tırmanır, avlanır, geçici işlerde çalışır, farklı insanlarla tanışır, hepsini sever ve hepsinin sevgisine de layık biri olur. Yaşadığı her deneyimi defterine not alır.
  Keyif verici gezisinin devamında ise Atlanta'ya varır ve hayalini gerçekleştirmiş olur. Orada terkedilmiş bir otobüsle karşılaşır ve onun daha önce kendisi gibi biri tarafından bırakıldığını anlat. O zamandan sonra evi Magic Bus (sihirli otobüs) olarak adlandırdığı otobüsüdür. Soğuğun zorlu koşullarında yaşamayı öğrenmeli ve buraya geliş amacını unutmamalıdır: Gerçeği bulmak.

  Öncelikle bunun bir gerçek hikaye olduğunu ve Christopher McCandless'in macera dolu hayatından aktarıldığını söylemek istiyorum. Bunu bilmek olan her olaya daha bir gerçekçi ve hayranlıkla bakmamıza neden oluyor. Daha sonra da başrol oyuncumuz Emile Hirsch'i ayakta alkışlamak istiyorum. Mükemmel bir performans sergilemiş. Film boyunca kendisini hayranlıkla izledim. Tek eleştirim oyuncu seçimini yapan kişiye ve sebebi de Kristen Steward. Filmde 16 yaşında genç bir kızı canlandıran Kris, yaşı 17 olmasına rağmen çok büyük kalmış karaktere göre. Ama filmde yerine oturmayan tek parça oydu.
   Böyle konusu olan bir filmin tek düze ilerlemesi ve dolayısıyla da sıkıcı olması çok büyük bir olasılıktı. Ancak yetenekli yönetmenimiz öyle yapmamış ve Chris'in Alaska'daki zamanlarını çöldeki zamanlaryla beraber anlatmayı uygun bulmuş. Ki bu, harika bir fikir olmuş. Son derece anlamlı ve etkileyici bir filmdi.
  Doğal yaşamı seven biri olarak bu film benim için yeni bir bakış açısı bile oldu diyebilirim. Hayatımın belli bir döneminde bir Alexander Suppertramp yaratmaya sabırsızlanıyorum. İçinde bir gezgin olan herkesin bayılarak izleyeceğini düşündüğüm bu film önerilerim arasında. Sizlere iyi seyirler filmkolikler.



When you want something in life, you just gotta reach out and grab it. 
                                                                  -Chris

1 yorum:

  1. Kesinlikle harika bi' film ve Kristen konusunda da katılıyorum.

    YanıtlaSil