9 Ağustos 2012 Perşembe

Tatil, 2006

THE HOLIDAY
Tatil
2006


Yöneten: Nancy Meyers
Tür: Romantik-Komedi
Süre: 138 dk
Ülke: ABD
Imdb: 6.8     Sinemalar: 8.8
Oyuncular: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jake Black...



Iris, if you are a melody, i used only the good notes.
-Miles





  Hepimizin hayatlarımızın monotonlaşmaya başladığını, bizi yaşadığımız yere bağlayan hiç bir şeyin kalmadığını hatta etrafımıza dizilmiş anıların bizlere zarar verdiğini fark ettiğimiz zamanları vardır. O zamanlar size önerim, kaçın!
  En azından onlar öyle yaptı. Los Angeles'ta film fragmanları yapan bir şirketin sahibi olan Amanda Woods (Cameron Diaz) ve İngiltere'de bir gazetede evlilik köşesinde yazılar yazan Iris Simpkins (Kate Winslet) artık evlerinde huzur kalmadığını ve eski ilişkileri ile ilgili anılarının ayaklarına dolandığını fark ettiklerinde bir tatile ihtiyaçları olduğuna karar verirler. Biri aldatılmış, diğeri ise eski sevgilisi tarafından sömürülmektir. Sonunda tatil seçeneklerine göz atan Amanda, internette evini bir haftalığına takas usulü vermek isteyen biri ile karşılaşır. Arayıp ayarlamaları yaptıklarında artık anahtar değiştirme vakti gelmiştir! Amanda, İngiltere'nin ufak bir köyünde şirin bir eve, Iris ise Los Angeles'da kocaman bir villaya bir haftalığına sahiptir. Birbirlerinden farklı bu iki kalbi kırık kadın bir haftalık tatillerinin onlara bir şeyler kazandıracağından umutluydu ancak bunun gerçek aşk olabileceği kimin aklına gelirdi!
  The Holiday, uzun zamandır izlemeyi geciktirdiğim ve izlediğim zaman geciktirdiğime pişman olduğum filmlerden. Çoğu romantik-komedideki tekdüzelikten uzak, farklı bir konuyu işlemekte. Kendimi karakterlerden birinin yerine koyarken (ki bu kesinlikle Iris'ti, üzgünüm Cameron) bunun ülkemizde mümkün olup olmama durumunu düşünmeyi pek istemedim. Evinin anahtarlarını birine vermek mi? Yani bir haftalığına! Zor iş. Ama böyle bir uygulamanın macera dolu olmaması imkansız. Farklı ülkeler görmek, farklı bir evde yaşamak, farklı insanlar tanımak... Hoşça kal monotonluk, hoş geldin yeni maceralar!

  Konu aşka gelince, iki kadının birbirinden tamamen farklı olması onları kalp kırıklığı paydasında birleştiriyor. Biri ağlamayı beceremezken, diğeri depresyonunu evde yastıklara kapanarak geçiriyor. Hangisi daha iyi diye sorarsanız, bir cevabım yok Eski sevgilinin başkasıyla evlenmek üzere olmasına rağmen seninle ilişkisini kesmeyip, onu unutmana izin vermeyecek kadar bencil olması ya da daha basitinden bir bencilliğe gelirsek "aldatma" ve onun bizde yarattığı güven kaybı, bu filmde fazlaca altı çizilen konular.
  Yaşadıklarını yaşamamış da olsanız, bu iki kadının farklı hikayesini bana hissettirdiği kadar sizlere de hissettirmesi umuduyla. İyi seyirler filmkolikler.


2 yorum: